3D printer maakt uw bril op maat


Een bril precies op uw maat? Het kan dankzij de samenwerking tussen een Nederlandse brillenketen die een scan van uw hoofd maakt, de 3D-printer van het metaalverwerkend bedrijf ESMA in Maasmechelen en een Nederlandse collega die zorgt voor de perfecte afwerking. "Dit soort samenwerking op het vlak van innovatie willen we ook tussen Limburgse bedrijven stimuleren", zegt gedeputeerde voor Economie Erik Gerits. Hij gooit er gedurende twee jaar 900.000 euro tegenaan.

Op vraag van een Nederlandse brillenketen heeft de metaalverwerkende kmo ESMA uit Maasmechelen zijn 3D-printer in stelling gebracht voor de productie van brillen op maat.
In de brillenwinkels wordt een scan gemaakt van het hoofd van de klant. Op basis van die scan wordt onze 3D-printer geprogrammeerd. De kunst zit 'm in het omzetten van de scan naar de ideale afmetingen (vectoren) voor de bril. De brillen worden verder afgewerkt door het bedrijf Special Platings in het Nederlandse Stein, gespecialiseerd in het aanbrengen van galvanische en chemische deklagen op metaal. Het resultaat is een unieke bril, precies op maat van de klant, die gegarandeerd perfect op de neus en de oren van de klant rust. - John Spronck, CEO van ESMA
ESMA kan voor deze grensoverschrijdende samenwerking op het vlak van innovatie een beroep doen op Crossroads 2, een steunproject binnen het Europese programma Interreg Vlaanderen-Nederland. 

900.000 euro

Daar heeft gedeputeerde voor Economie Erik Gerits de mosterd gehaald voor het Limburgse steunprogramma 'Innovatie door Samenwerking'. "Wat ESMA en Special Platings samen hebben bereikt, moet ook mogelijk zijn voor Limburgse bedrijven en kmo's onderling. Naast Vlaamse en Europese middelen waarop bedrijven een beroep kunnen doen voor interne innovatieprojecten, willen wij vooral dat de Limburgse bedrijven de handen in elkaar slaan." De samenwerkende bedrijven kunnen maximaal 50.000 euro (en maximaal de helft van de gemaakte kosten) krijgen om innovatieve technieken, materialen, concepten, processen of diensten te onderzoeken, ontwikkelen of testen. Gerits trekt daarvoor 900.000 euro uit gedurende twee jaar. "We zullen dan zien of we dat steunprogramma kunnen verlengen." De eerste deadline voor het indienen van projecten is 30 oktober 2018.

Een gepersonaliseerde 3D-geprinte bril op je neus 

Bij heel wat mensen knelt hun bril aan de oren of de neus. Een bril op maat kan het comfort van heel wat brildragers verhogen. Met een subsidie van het project CrossRoads2 (*) komt de productie van 3D-geprinte metalen brillen in een stroomversnelling. Esma en Special Platings werken nauw samen om deze ontwikkeling tot een goed einde te brengen. Geen evidentie.

Om een gepersonaliseerde 3D-geprinte bril te maken, moet eerst een professionele scan van het hoofd van de klant worden gemaakt. Deze scan geeft een exact beeld van de realiteit, en vormt dus de basis van het ontwerp van de bril. De 3D-printing behoudt die precieze maten, zoals de afstand van de oren tot de neus. Ook de wensen van de klant over het ontwerp kunnen worden uitgevoerd.

Perfect passende brillen

Esma verwacht dat de verdere ontwikkeling nog enige tijd zal duren. Het uiteindelijke doel is om het printen van brillen als een service aan te bieden aan de opticiens, die dan op hun beurt een perfect passende bril aan hun klanten kunnen leveren.

Innovatiecentrum

Het Limburgse innovatiecentrum, dat bedrijven ondersteunt bij innovatieve projecten speelt een centrale rol in dit programma.
We voelen al heel wat bewegen. We merken bijvoorbeeld hoe grote bedrijven plots graag in zee gaan met start-ups, om zo een heel andere kijken op de zaken te verkrijgen. De samenwerking op het vlak van innovatie moet voor alle meewerkende bedrijven een meerwaarde opleveren. Het zou in elk geval goed zijn als de Limburgse bedrijven voor innovatie van hun eiland komen. - Anke Albregts, directeur van Innovatiecentrum Limburg

(*) CrossRoads2 is een subsidieproject dat kmo’s ondersteunt met grensoverschrijdende, innovatieve en technisch haalbare ideeën. In Limburg zijn er 16 kmo’s betrokken, goed voor een subsidiebedrag van 807.701 euro. In deze reeks lichten we een aantal van deze innovatieve projecten toe. 

Meest Recente Posts

Ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker