Esma Maasmechelen helpt het Punch Power solar team aan een dubbele podiumplaats


Op 8 oktober 2017 startten 42 universitaire teams van over de hele wereld aan de wedstrijd voor zon-aangedreven auto’s. Een race van meer dan 3000 km dwars door de woestijn van AustraliĆ« naar Adelaide. De ingenieurs van de KU Leuven hebben 15 maanden aan een nieuwe wagen met een geheim “wapen” gewerkt om aan deze tweejaarlijkse race mee te kunnen doen!

Het geheime wapen

Er werd een systeem ontwikkeld om de auto onder een hoek op weg te kunnen zetten zodat de wagen niet alleen door de zon werd aangedreven maar ook door de zijwind. Het bedrijf ESMA NV, uit Maasmechelen, zorgde o.a. voor de nodige onderdelen om dit, door draden aangestuurde, stuursysteem mogelijk te maken. Dit ontwerp kon alleen tot stand komen door een ver doorgedreven optimalisatie van gewicht met behoud van de nodige sterkte. Een techniek die de KU-Leuven en ESMA NV in huis hebben. Dit innovatief systeem werd door de organisatie beloond met de innovation award.

Na 4 dagen ging het Punch Power Solar Team uit Leuven als derde over de finish in Adelaide. Een superprestatie als je ziet met welke middelen en in welk kort tijdsbestek dit project tot stand is gekomen. Deze prestatie laat niet alleen zien dat er een goede samenwerking is tussen universiteiten en bedrijven, maar ook dat de maak industrie in Belgiƫ en Limburg nog een toekomst heeft!

Meest Recente Posts

Ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker