Medewerkers


Esma is een echt familiebedrijf. Voor vader Emmanuël Sproncken echtgenote Margriet blijft de firma nog steeds een hobby. De dagelijkse running is in handen van zoon John Spronck en zijn vrouw Sonja. Samen met een tiental medewerkers streven ze naar permanente productontwikkeling en continue innovatie.
Aan een aantal medewerkers is gevraagd hoe zij het vinden om bij Esma te werken, dit is wat ze zeiden:

Medewerker Esma nv: Lasser

Ik doe bij ESMA nv vooral het laswerk en de montage van producten, hoofdzakelijk de balanceringen die bij ons gemaakt worden.

Daarnaast las ik ook andere producten van ESMA nv. Omdat ik altijd verschillende producten maak, heb ik een erg afwisselende baan. Geen dag is hetzelfde. Ik heb gekozen voor een beroep in de metaalsector omdat ik het leuk vind om producten te maken. Ik kan met metaal een product maken. Een ijzeren plaat wordt iets! Het geeft voldoening om te zien dat een product geboren wordt.

Omdat ik een baan met veel afwisseling heb, kan ik erg goed mijn creativiteit erin kwijt. We maken bij ESMA nv ook veel speciale dingen. Ik weet nog dat we een podium hebben gemaakt die door het gebruik van de juiste balanceringen volledig in de muur verdween. Dit podium is geplaatst in een sporthal/feestzaal en het ziet er zeer indrukwekkend uit. Het mooie van mijn werk is dat ik kan meewerken aan een stuk techniek.

Wat mij ook de laatste tijd opvalt, is dat we meer design producten maken zoals badkamermeubels, trapleuningen en dergelijke. RVS wordt steeds populairder in huis. Wat men vroeger alleen in de industrie zag, gaan mensen nu steeds meer als design zien. Daardoor veranderen mijn werkzaamheden wel. Vroeger maakte ik alleen industriële producten, maar tegenwoordig maken we ook steeds meer meubels en dergelijke. De markt verschuift.

Wanneer ik in de wagen zit of door de stad wandel, kan het zijn dat ik soms een vrachtwagen of een container met een ESMA-balancering zie en dan ben ik elke keer weer een beetje trots: dat heb ik toch maar mooi gemaakt!

Je ziet waarvoor de producten die je maakt dienen en dat geeft een goed gevoel.

Medewerker Esma nv: Draaier/Frezer


Mijn functie binnen het bedrijf is hoofdzakelijk machines instellen en ombouwen voor het vervaardigen van verschillende producten. Daarnaast bedien ik ook de machines, herstel ze en doe ik de nodige onderhoudswerkzaamheden. Ik heb gekozen voor een baan in de metaalsector omdat ik affiniteit heb met ijzer en altijd geïnteresseerd ben geweest in de techniek die schuilt achter de gebruikte machines. Het leuke van werken in de metaalsector is, vind ik, dat je creatief kan zijn in de methode om producten te maken en om eventuele problemen op te lossen.

Er zijn producten, die wij hebben gemaakt en die mij zijn bijgebleven, zoals de schroeven die in iemands rug worden geplaatst na een rugoperatie. Deze moesten worden gemaakt van “chirurgisch” roestvast staal. Het is mooi om te kunnen meewerken aan zulke producten.

We maken ook veel producten die je niet verwacht als je gaat werken als draaier/frezer. Een voorbeeld hiervan zijn de juwelen van titanium en RVS. We hebben ringen en armbanden gemaakt voor juweliers. Dat is weer eens heel wat anders dan een as of een balancering.

Ook het maken van matrijzen is weer eens wat anders. Een matrijs is een mal om bijvoorbeeld plastic producten te gieten. Het is ingewikkeld om een goede mal te creëren. Het is daarbij heel belangrijk dat daarna perfecte producten uit de mal gehaald kunnen worden. We hebben bijvoorbeeld mallen gemaakt voor aluminium pannen en braadpannen. Het is een uitdaging om altijd heel nauwkeurig te werken.

Dit zijn maar enkele voorbeelden, het is bijna niet te beschrijven hoeveel speciale producten wij maken. Een herinnering die mij altijd zal bijblijven, is de eerste as die ik heb gedraaid toen ik net in dienst was bij ESMA nv.

Meest Recente Posts

Ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker